ИЗБОРИ 2017
Европейски ден без загинали на пътя
Портал IMES
Новини
Плевен бе домакин на информационен форум на Министерство на труда и социалната политика
12.06.2019

„Нашето голямо желание е да се срещнем с хора, които имат желание да започнат да развиват социалната и солидарна икономика в този регион. Идеята е да посетим почти всички големи областни градове, да се срещнем с  хората и онези, които имат предприемачески дух да се заинтересоват от такъв тип инвестиции. Предприятията от социалната  и солидарната икономика дават възможност да се намалят неравенствата, хората да бъдат включени на пазара на труда.”, каза при откриването на информационната среща в Плевен заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова.

Участниците във форума бяха приветствани от областния управител, който пожела ползотворна работа и позитивна дискусия на тези толкова важни теми. Събитието уважи и заместник-областният управител Татяна Божинова.

По думите на заместник-министър Петрова регионалните различия са много големи, дисбалансът също. „За нас е важно да мотивираме местната власт да започне да развива тази политика, защото това е нова политика за България, но в европейския си вид тя е изключително развита. Около 14,5 млн. души вече работят в социалната и солидарна икономика.”, отбеляза Султанка Петрова. Тя подчерта, че няма отделен бюджет по области. Може да се кандидатства по оперативни програми и това ясно  е записано в закона. „Даваме възможност на местната власт да сключва договори за помещения с хора, които искат да развиват такава дейност. Местната власт може също да дава под наем или да предоставя за ползване за дълъг период от време на материали, машини и съоръжения и т.н. на предприемачи в социалната и солидарната икономика”, даде пример заместник-министърът на труда и социалната политика.

Тя подчерта, че Законът за предприятията от социалната и солидарна икономика се създава за първи път в България. „Готови сме с правилника за приложение на Закона. Ще има методика, по която ще се определя социално добавената стойност, има и сертификат на марката социални предприятия, за да може всеки един, който купува продукт или услуга да знае, че допринася за развитието на солидарната и социална икономика.”, каза още Султанка Петрова.

В рамките на информационния панел бяха коментирани политиките за новите възможности за подобряване на жизненото равнище, доходите и демографското развитие, Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България 2019-2030 година, както и новата нормативна уредба в областта на социалната икономика.

bTV Media Group разкрива национална стажантска програма, свързана с подготовката на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно“
Проект "Кариерни пътеки за мобилност на младите хора"
Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г.
Търсене
Анкета: проучване на потребностите от работна сила
ИЗБОРИ 2016
Структурните фондове и Кохезионния фонд в България
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Желаем да знаем
Какво смятате за новата визия на сайта ?