Интегрираната информационна система на държавната администрация
CAF
АВиК-Плевен
Комисия за защита от дискриминация
Новини
Паметник на Девета плевенска дивизия увековечи в Плевен подвига на героите от Дойран
18.11.2019

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов откри на тържествената церемония в Плевен паметник на Девета пехотна Плевенска дивизия и героите от Дойранската епопея от Първата световна война, начело с техния командир генерал Владимир Вазов. Събитието уважиха областният управител Мирослав Петров, заместник-областните управители Татяна Божинова и д-р Красимир Трифонов, народни представители, представители на местната власт, представители на ръководството на Щаба на отбраната, командири на видовете въоръжени сили, дарители, членове на инициативния комитет за издигане на паметника и стотици граждани и потомци на героите от Дойран.

Тържествата в Плевен започнаха в 10,45 ч. на площад „Възраждане“ с изпълнения на военни духови оркестри и демонстрация на строеви хватки с оръжие. Официалният ритуал по откриване на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия се състоя в 12.00ч на пл. „Свобода”.

„Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през миналия век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да сложи цвете на признателност в памет на своя дядо, отдал живота си за защитата на България и обединението на българския народ”, каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В словото си той подчерта, че генерал Вазов и българските воини са имали най-силния морален стимул –бранели са своята земя.”В окопите всички имаха една мисъл – защитата на България и обединението на българските земи“, каза още министърът на отбраната и подчерта: „Това е изводът – имаме своето бъдеще като нация и народ, ако сме единни“.
Изграждането на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия се реализира за около година и половина, макар идеята за него да е на близо столетие. Патрон на инициативата стана министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Мемориалът представлява архитектурно художествена композиция от пет скулптури - на ген. Владимир Вазов и четирима от неговите войници. Министерството на отбраната активно участва в осигуряването на финансови и материални средства за изработване на скулптурните композиции. С лични дарения се включиха и народни представители, общественици, политически партии и граждани.

Търсене
Автомагистрала "Хемус"
Комисията за защита на личните данни
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Анкетна карта за приоритети, цели и мерки при разработване на ПУРН
Желаем да знаем
Какво смятате за новата визия на сайта ?
Анкета за измерване удовлетвореността на потребителите на административни услуги, предлагани от Областна администрация-Плевен