ИЗБОРИ 2017
Европейски ден без загинали на пътя
Портал IMES
https://vimeo.com/226122883
Новини
Заместник-министърът на МОСВ Красимир Живков направи първата копка на Водния цикъл в Долна Митрополия
31.07.2017
„Това е изключително отговорен проект, насочен към подобряване качеството на живот на хората към едно устойчиво развитие. Благодарение на него ще се постигне модерно пречистване на отпадъчните води, отговарящо на европейското и национално екологично законодателство”. Това каза в Долна Митрополия заместник – министърът на МОСВ Красимир Живков, който заедно с кмета на Общината Поля Цоновска направи първата копка на Водния цикъл.
Официални гости на събитието бяха Областният управител на Област Плевен Мирослав Петров, народни представители от Плевен – Владислав Николов, Пламен Тачев, Ралица Добрева и Калин Поповски и представители на фирмите изпълнители.
По думите на заместник – министър Живков този проект е изключително необходим за хората, които живеят в Плевен и региона. „Говорим за 75 километра нова водопроводна мрежа, 85 км. канализационна мрежа, помпени станции -нещо, което е ключово за една модерна пречиствателна станция, защото днес тя е амортизирана с близо 30 годишна давност.”, каза още зам.-министър Живков.
По думите му този проект е един пример за добро партньорство между местната власт-държавата и европейските институции.
„За мен този проект е важен не толкова заради новата канализационна мрежа, а защото ще сложи край на замърсяването на подпочвените води. Крайно време е всеки да се замисли, че ако не си държим водата, почвата и въздуха чисти, няма какво да оставим на поколенията след нас.”, каза кметът на Община Долна Митрополия Поля Цоновска.  Тя изказа благодарност към екипа си за усърдието и търпението, на администрациите на Община Плевен и при управлението на проф.Димитър Стойков, и при управлението на Георг Спартански, на министърът на правосъдието Цецка Цачева и на народния представител Пламен Тачев.
Общият размер на инвестицията е 117 150 300 млн. лв., а безвъзмездната финансова помощ възлиза на близо 88 млн. лв. Общо 12 686 жители  ще са потребителите на по-качественото водоснабдяване, а над 111 300 ще бъдат с подобрено пречистване на отпадъчните води.
По проекта ще бъде изцяло модернизирана и ПСОВ-Плевен, която е въведена в експлоатация през 1990 г. След реконструкцията тя ще поеме отпадъчните води на още 4 населени места – градовете Долна Митрополия и Тръстеник и селата Ясен и Буковлък. Предвижда се анаеробно стабилизиране на получените утайки и производство на био газ, който ще постъпва в инсталация за производство на ток и топлинна енергия за нуждите  на  пречиствателното съоръжение.
Важна част на проекта е изграждането на ВиК и канализационна мрежа в Ясен, Буковлък и Тръстеник. Това ще гарантира снабдяването на населението с чиста питейна вода, по-малко загуби по мрежата и качествено пречистване на отпадъчните води.
Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г.
Търсене
Анкета: проучване на потребностите от работна сила
ИЗБОРИ 2016
Структурните фондове и Кохезионния фонд в България
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Желаем да знаем