ИЗБОРИ 2017
Европейски ден без загинали на пътя
Портал IMES
Новини
Томислав Дончев в Плевен: Инвестиция като тази на Леони, е шанс за реиндустриализация на целия Плевенски регион и Плевен го заслужаваше
27.09.2018
„Да инвестираш не е счетоводна операция. Да си инвеститор се изисква да си смел, да си решителен, да поемаш риск. Има различни инвестиции, когато се построи път, когато се построи пречиствателно съоръжение, те със сигурност  правят живота на хората по-добър. Има, обаче, още по-важни инвестиции, които създават стойност в годините. Фабриката е точно такава инвестиция. Тук не само 2000 човека ще получават заплати, ще се плащат и данъци. Това е шанс за реиндустриализация на целия Плевенски регион и Плевен го заслужаваше. И ако по отношение на юга имаме реиндустриализация  като факт, време е това да се случи и със Севера. Това  ще промени България. Няма развита държава без силно производство“, каза вицепремиерът Томислав Дончев на церемонията „Първа копка” на инвестицията на немския гигант „Леони” и българската компания „Хоризонт Иванов” в нов завод в града. „Бих се радвал да развиваме не ишлемарско производство, а производство с висока добавена стойност. Това означава повече квалифицирана работна ръка. Това означава  да върнем специалистите от чужбина. Това означава по-добри заплати и повече данъци в държавната хазна.”, допълни Дончев. По думите му грижа на държавата по отношение на Севера е той да престане да бъде транспортен анклав, какъвто е в момента.
„Уверявам ви, че няма да съжалявате, че избрахте България за вашата инвестиция от 32 млн. евро и 2000 работни места. Това ще бъде една от най-печелившите ви инвестиции.”, обърна се към представителите на „Леони” министърът на икономиката Караниколов. Той подчерта, че тя ще подобри състоянието на пазара на труда на регионално ниво и това е най-важното. Министърът подчерта работата в екип на всички народни представители от 15 МИР, на областния управител и кмета, на агенцията за инвестиции, което е допринесло за осъществяването на тази инвестиция в Плевен. В изказването си министър Караниколов посочи още, че два от 15 сертифицирани проекта в Агенцията за инвестиции са за Северна България. „В началото на следващия месец ще обявим нова важна инвестиция за България , а в края на годината още една, отново за Северна България”, каза министърът на икономиката.”, каза още министърът на икономиката.
На церемонията за първа копка на обекта наред с вицепремиер Томислав Дончев и  министъра на икономиката Емил Караниколов, присъстваха още заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, областният управител Мирослав Петров, заместник-областният управител д-р Красимир Трифонов, Ралф Маус, директор „Оперативни дейности и производство”  в „Леони”, Ралф Зингман, директор „Заводи в Европа“ на „Леони”, Борислав Иванов, управляващ директор на „Хоризонт Иванов”, Светослав Богалински, директор „Бизнес развитие” в „Хоризонт Иванов”, кметът Георг Спартански, председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев.
Инвестицията възлиза на 32 млн. евро. Новото предприятие, ще разкрие повече от 2000 работни места до 2020 г. Такъв бе публичният ангажимент, поет лично от Ралф Маус. Заводът е с площ от малко над 30 000 кв.метра, от които около 14 000 ще са производствени мощности. Останалата част ще са столова, съблекални и зони за обучение. Планира се първата производствена зона да започне работа до края на 2018 г.
„Инвестиция на сериозна компания като „Леони”, в такива внушителни мащаби и със солидна заявка за  позитивен принос в трудовата ангажираност в региона  е от ключово значение не само за Плевен и областта, но и за Северозападния регион.”, коментира след церемонията областният управител Мирослав Петров. Плевен и регионът имат потенциал за привличане на чуждестранния инвеститорски интерес, който допълнително надгражда своя капацитет с интензивната работа по строежа на АМ „Хемус”. В тази връзка инвестицията на немския гигант „Леони” в партньорство с плевенската компания „Хоризонт Иванов” е стабилна база за успешната реализация и на бъдещи потенциални бизнес инициативи.”, смята господин Петров. Той припомни сериозната ангажираност на държавата за реализирането на проекта в Плевен. Публичност на инвестицията бе дадена за първи път на 12 юни на пресконференция в министерство на икономиката в присъствието на ръководителят на заводите на компанията за Европа Ралф Зингман, заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и областния управител на Плевен Мирослав Петров. На нея официално бе връчено окончателното решение на Борда на директорите на концерна за стартиране на проекта в България.
bTV Media Group разкрива национална стажантска програма, свързана с подготовката на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно“
Проект "Кариерни пътеки за мобилност на младите хора"
Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г.
Търсене
Анкета: проучване на потребностите от работна сила
ИЗБОРИ 2016
Структурните фондове и Кохезионния фонд в България
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Желаем да знаем
Какво смятате за новата визия на сайта ?