ИЗБОРИ 2017
Европейски ден без загинали на пътя
Портал IMES
Новини
Мирослав Петров: Отговорност на всеки от нас е да превърнем първото Българско председателство на Съвета на ЕС в наша обща кауза
11.10.2017
„Отговорност на всеки от нас е да превърнем първото Българско председателство на Съвета на ЕС в наша обща кауза. Можем да допринесем за представянето на България по начина, по който страната ни заслужава”, каза Областният управител на Плевен Мирослав Петров при откриването на информационна среща в гр. Пордим, посветена на 10 години от членството на България в ЕС и предстоящото председателство на страната ни на Съвет на ЕС. Като ключов момент от интегрирането на България в ЕС  определи господин Петров първото ротационно председателство на Света и подчерта, че това е възможност държавата да покаже способностите си да бъде балансьор, да търси консенсус и разбирателство в работата на страните – членки в рамките на заседанията на Съвета на ЕС.
Като домакин на срещата кметът на Община Пордим Детелин Василев посочи, че поемането на Председателството на Съвета на ЕС от България е изключително важна тема, която обаче изисква прецизност и точност при представянето й. Затова той благодари на областния управител Мирослав Петров и екипа на Областна администрация за провеждането на информационната среща в гр. Пордим.
„Председателството създава условия за по-активна гражданска дискусия по европейски теми в страната – председател, за изграждане на партньорства и обмен на идеи. То обаче не извежда българските национални приоритети като общоевропейски. Ето защо не бива да натоварваме ротационното председателство на Съвета на ЕС от нашата страна с прекалено големи и най-вече нереалистични очаквания”, подчерта Областният управител Мирослав Петров. Той акцентира върху това, че в дългосрочен план успешното българско председателство ще издигне имиджа на страната, ще спомогне за повишаване на доверието към България, което ще се отрази положително както върху чуждестранните инвестиции, така и в останалите сфери на културния и обществено-икономически живот на страната.
Областният управител на Плевен Мирослав Петров даде възможност на своя заместник Татяна Божинова да представи основните акценти, касаещи предстоящото председателство на Съвета н ЕС, след което всички присъстващи имаха възможност да зададат своите въпроси и да изкажа мнение по темата. На срещата присъстваха представители на различни сфери – образование, култура, социални дейности, местна власт и администрация, бизнес.
Във втория модул от информационното събитие възпитаниците на средното училище по хореография „Св. Св. Кирил и Методий” в Пордим очароваха хората с многообразието на българския фолклор и с изпълненията си показаха съществения принос на България в културното наследство на Европа.
bTV Media Group разкрива национална стажантска програма, свързана с подготовката на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно“
Проект "Кариерни пътеки за мобилност на младите хора"
Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г.
Търсене
Анкета: проучване на потребностите от работна сила
ИЗБОРИ 2016
Структурните фондове и Кохезионния фонд в България
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Желаем да знаем
Какво смятате за новата визия на сайта ?