ИЗБОРИ 2017
Европейски ден без загинали на пътя
Портал IMES
Новини
Областният управител на област Плевен Мирослав Петров откри документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция
11.02.2019
Областният управител на област Плевен Мирослав Петров откри документална изложба, посветена на 140 години от Учредителното събрание, приело Търновската конституция. Платната са изложени в Художествена галерия „Илия Бешков”. Събитието уважиха народни представители от 15-МИР, заместник-областният управител Татяна Божинова, ръководители на държавни институции и представители на културната общественост в Плевен.
В резюмето си към изложбата областният управител Мирослав Петров отбеляза, че организатори на изложбата са Народното събрание на Република България и Държавна агенция „Архиви”.
„Търновската конституция полага основите на модерната българска държавност. България се сдобива основен закон, който по своята демократичност се равнява на най-напредничавите европейски конституции. Търновската конституция осигурява пълноправното влизане на възродената след толкова столетия българска държава в европейския свят”, каза при откриване на изложбата областният управител Мирослав Петров. Той посочи, че посетителите ще имат възможност да проследят хронологията на събитията посредством документи, снимки и дневници от заседанията, проследяващи работата на Учредителното събрание.
„16 април 1879 година е събитие, което макар и оставащо встрани от фокуса на общественото внимание, бележи първата важна историческа стъпка на свободна и демократична България.”, обърна се към присъстващите народният представител Владислав Николов. „То заслужава да бъде отбелязвано редом с честването на Освобождението, Съединението и Независимостта, защото с приемането на Търновската конституция младата българска държава се сдобива с новаторски и изключително прогресивен за времето си основен закон.”, каза още Николов. Той определи като щастливо съвпадение фактът, че изложбата гостува в Плевен точно днес, на 11 февруари, само ден по-късно от провеждането на първото заседание на Учредителното събрание, което започва своята работа на 10-ти февруари 1879 година. „Уверен съм, че експонатите ще привлекат интереса на широк кръг от хора.”, каза Владислав Николов.
В 40-те винилови табла, съставляващи изложбата, са показани протоколът за откриването на събранието с подписите на народните представители, встъпителното слово на княз Дондуков-Корсаков, тостът, който той произнася на български език. Значително място е отделено на участието на народните представители н дискусиите и обсъжданията на конституционния проект.
В експозицията са използвани документи от архивните фондове на Канцеларията на Имрепаторския руски комисар, Народното събрание, Министерски съвет, Монархическия институт, Министерството на външните работи и изповеданията, както и от някои лични фондове на д-р Константин Стоилов, Христо Стоянов, Иван Андонов.
След Плевен изложбата ще гостува в Русе.
bTV Media Group разкрива национална стажантска програма, свързана с подготовката на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно“
Проект "Кариерни пътеки за мобилност на младите хора"
Иновационна стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г.
Търсене
Анкета: проучване на потребностите от работна сила
ИЗБОРИ 2016
Структурните фондове и Кохезионния фонд в България
Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради
Желаем да знаем
Какво смятате за новата визия на сайта ?